Waarom een fiets van de zaak nu meer dan ooit relevant is!

Op weg naar een duurzamere toekomst

Op weg naar een duurzamere toekomst: waarom een fiets van de zaak nu meer dan ooit relevant is!

In een wereld waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden en energiekosten blijven stijgen, staan we voor de uitdaging om ons gedrag op het gebied van energiegebruik en mobiliteit te veranderen. Recent onderzoek door BNP Paribas onthult dat maar liefst 64% van de Europeanen minder vaak de auto gebruikt vanwege de toenemende kosten en zorgen over het klimaat. Dit onderstreept de groeiende behoefte aan duurzamere alternatieven, en dat is waarom een fiets van de zaak nu meer dan ooit relevant is.

Voor sommigen is thuiswerken een optie om te besparen op vervoerskosten, maar we moeten erkennen dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Denk aan werknemers in sectoren zoals industrie, horeca, onderwijs of de bouw, waar fysieke aanwezigheid vaak vereist is. Dit betekent dat de lasten van stijgende kosten niet gelijk worden verdeeld en dat er behoefte is aan eerlijkere alternatieven.

In heel Europa zien we een groeiende interesse in het investeren in fietsinfrastructuur. Maar laten we eens naar Nederland kijken, waar de fiets al lang wordt omarmd als een haalbaar alternatief voor de auto. Met de opkomst van elektrische fietsen is de fiets in stedelijke gebieden vaak zelfs het snelste vervoermiddel geworden. Het investeren in fietsinfrastructuur en het fiscaal stimuleren van fietsgebruik zijn voorbeelden van groen beleid dat inclusief is voor alle inkomensgroepen. Dit in tegenstelling tot sommige duurzaamheidsmaatregelen waarbij de lasten onevenredig zwaar wegen op huishoudens met de laagste inkomens.

Wat maakt fietsen zo aantrekkelijk?

Allereerst is het een kosteneffectief vervoermiddel dat minimale kapitaalinvesteringen vereist, zeker in vergelijking met het bezit van een tweede auto. Het aanleggen van veilige fietspaden en beveiligde fietsparkeerplaatsen, samen met fiscale stimulering van elektrische fietsen, draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid, maar verbetert ook de algehele leefbaarheid en gezondheid. Bovendien voorkomen stedelijke gebieden die zijn ingericht op fiets- en openbaar vervoer dat autobezit economische voordelen biedt die ongelijkheid vergroten. 

Het fietspad leidt niet alleen naar een eerlijkere toekomst, maar biedt ook kansen voor groene groei in Nederland. Nederlandse experts dragen bij aan de ontwikkeling van autoluwe steden wereldwijd, terwijl toonaangevende fietsmerken kunnen profiteren van de groeiende vraag naar duurzame mobiliteit. Belangrijker nog, het stimuleren van fietsgebruik is effectiever en brengt minder hinder met zich mee dan restrictief beleid zoals belastingverhogingen op brandstof.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 77% van de Europeanen gelooft dat investeren in fietsinfrastructuur effectief is en geen overlast veroorzaakt. Het vergroten van belastingen op brandstof is minder populair, omdat veel mensen erkennen dat dit hun financiële situatie treft, en het vergroot de kloof tussen inkomensgroepen.

Neem contact met ons op!

Interesse in het aanbieden van een Fiets van de Zaak?

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen op het gebied van fietsen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!