Hoe verplaatsen we ons in 2040?
We weten dat technologieën en innovaties steeds beter en uitgebreider worden, hoe gaat dat ons tegen die tijd ondersteunen? En is dat genoeg om de opwarming van de aarde en CO2-uitstoot tegen te gaan? Op welke manier zullen onze vervoerswensen tegen die tijd vervuld worden? Maarten Steinbuch (hoogleraar Systems & Control aan de Technische Universiteit Eindhoven) en Carlo van de Weijer (algemeen directeur van het Eindhoven AI Systems Institute en directeur Smart Mobility TU Eindhoven) zijn als toekomstdenkers bezig met het antwoord van deze vragen. Zij gaan zich richten op innovaties die kunnen bijdragen om mobiliteit zo duurzaam en toekomstbestending mogelijk te maken, voor 2040.
Steinbuch en van der Weijer komen beiden van de TU Eindhoven als vooruitdenkers. Zij schrijven diverse columns voor het Financieele Dagblad met debunking en ketenanalyse als onderwerp. Zij onderzoeken samen wat de schoonste en slimste manier van vervoer is als alle aspecten hierin worden meegerekend.
Het boek ‘Vooruit. De toekomst van mobiliteit’ staat ook op hun naam. Enkele aanbevelingen in het boek draaien wellicht sommige hoofden. ‘Maak voortuigen slim, niet infrastructuur’ of ‘geef de fiets de ruimte’ zijn hier enkele voorbeelden van.
Het is een illusie om te denken dat men zich in de toekomst minder zal vervoeren of minder gaat reizen. De gemiddelde woon-werkafstand wordt geschat op 1 uur en 6 minuten reizen per dag en dit zal niet veranderen. Maar dit kan wel schoner, duurzamer en slimmer en vervoer moet wel betaalbaar blijven. Er is een oplossing nodig waar mobiliteit een mindere tol eist van de planeet, de samenleving en de economie.
De rode lijn in de transitie van mobiliteit ligt bij elektrificatie, van fiets tot vliegtuig. Batterijtechnieken zijn buitengewoon sterk verbeterd en fossiele brandstoffen worden uitgefaseerd. Het is belangrijk om de vraag te stellen wat de huidige technologie nu al voor ons kan betekenen op het gebied van mobiliteit en welke aspecten hier een grote rol spelen. Is dit afstand, planning, infastrucuur? En wat voor effect kan dit hebben op de maatschappij? Regisseur Rob van Hattum kijkt in het Evuluon naar de zowel nabije als verre toekomst in samenwerking met mobiliteits-experts.