Wat zijn de belangrijkste buitenlandse fietsregels?

Fietsen is een universele activiteit, maar in het buitenland kunnen de regels soms anders zijn dan we gewend zijn. Hier zijn enkele aandachtspunten als je met de fiets op vakantie gaat of er een huurt.

In België, Denemarken, Duitsland en Italië mag je alleen iemand achterop meenemen als er een zitplaats voorzien is, zoals een kinderzitje. Het is niet toegestaan om een passagier op de bagagedrager te laten zitten. In Frankrijk mogen alleen kinderen tot 14 jaar achterop de fiets. Kinderen jonger dan 5 jaar moeten in een kinderzitje met veiligheidsgordel zitten. In Oostenrijk mogen kinderen niet voorop in een zitje worden vervoerd, en het koppelen van een kinderfiets via een tandemstang is niet toegestaan. In Spanje mogen kinderen niet in een aanhanger worden vervoerd, hoewel sommige steden hier uitzonderingen op maken.

Fietshelm

In Duitsland wordt het dragen van een fietshelm aangeraden en zie je veel fietsers met een helm, maar het is niet verplicht. In Spanje is een helm verplicht voor kinderen tot 16 jaar en voor anderen buiten de bebouwde kom, tenzij de omstandigheden zwaar zijn (zoals een steile klim of extreem warm weer). In Frankrijk en Oostenrijk zijn helmen verplicht voor kinderen tot 12 jaar, en in Kroatië tot 16 jaar.

Alcohol

In Duitsland is het toegestane alcoholpromillage relatief hoog: 1,6 ten opzichte van 0,5 in Nederland en de meeste andere Europese landen. Echter, als je zichtbaar onder invloed bent en gevaarlijk fietst, kun je toch een boete krijgen, zelfs als je onder deze limiet blijft. In Oostenrijk is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,8 promille.

Opvallende regels

In Frankrijk, Italië en Spanje moet je in het donker en bij slecht zicht een reflecterend veiligheidsvest dragen, ook als je achterop zit. In Italië geldt dit ook in tunnels. Na zonsondergang mag je in deze landen ook niet meer naast elkaar fietsen, met uitzondering van kinderen tot 10 jaar in Italië, die rechts naast een oudere persoon mogen fietsen.

Enkele andere opvallende regels:

  • In Frankrijk mag je niet rechts langs een rij wachtende auto's fietsen.
  • In Spanje mag je buiten de bebouwde kom niet links voorsorteren, je moet rechts blijven tot je veilig linksaf kunt slaan.
  • Oostenrijk heeft speciale oversteekplaatsen voor fietsers, Radfahrerüberfahrten genoemd. Deze herken je aan een vierkant blauw bord met een witte driehoek waarin een fietser staat afgebeeld. Fietsers hebben hier voorrang, maar bij het naderen mag je niet sneller fietsen dan 10 km/h.